top of page

Tips voor meer zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen, wie wil dat nou niet? Maar wat is zelfvertrouwen precies? En hoe kan het dat de één meer zelfvertrouwen heeft dan de ander? Daar gaan we het vandaag over hebben.


Zelfvertrouwen is niets meer dan het gevoel van vertrouwen en zekerheid dat je een toekomstige situatie succesvol kunt volbrengen. Net als alle andere emoties die we ervaren, komt ook zelfvertrouwen voort uit de combinatie van je lichaamshouding en je gedachten. Het recept voor zelfvertrouwen is simpel. Om je zelfverzekerd te voelen hoef je enkel:


1. Sterk te gaan staan of zitten. Voeten stevig op de grond, rug recht, schouders naar achteren, kin omhoog en rustig diep in en uit te ademen. EN

2. Jezelf in gedachten de desbetreffende situatie SUCCESVOL te zien volbrengen.


Maar als het zo simpel is, waarom loopt dan niet iedereen rond vol zelfvertrouwen? Dit komt voort uit ons ingebouwde overlevingssysteem dat er bijna alles aan doet om pijn/ongemak te vermijden. Dit kan zijn in de vorm van fysieke pijn, maar meestal zijn het gevoelens van afwijzing en schaamte die we proberen te voorkomen.


De toekomst is onzeker. Het is daarom ontzettend nuttig om op risico’s te kunnen anticiperen en jezelf daarmee een hoop pijn te besparen. Het feit dat wij dit als mens kunnen is in principe geweldig. Echter, wanneer je aandacht voornamelijk gericht is op alle dingen die mogelijk mis kunnen gaan dan leef je constant in een wereld van angst en onzekerheid. Dit op zichzelf is óók pijnlijk en vreselijk ongezond voor zowel je fysieke als mentale gezondheid! Bovendien laat je hierdoor veel mooie kansen aan jezelf voorbij gaan en weerhoudt het je om het beste uit jezelf te halen…


De kunst is dus om een gezonde balans te vinden tussen enerzijds op risico’s te anticiperen en die proberen te minimaliseren en anderzijds je aandacht te richten op een positieve uitkomst. Wanneer je je aandacht richt op een positieve uitkomst maakt dit tevens je kans van slagen vele malen groter, omdat je er 100% voor gaat. Met elk succes dat je boekt, groeit je zelfvertrouwen en kom je in een opwaartse spiraal. Hetzelfde geldt helaas ook andersom. Dit is hoe zelfverzekerde mensen steeds zelfverzekerder worden en onzekere mensen steeds onzekerder worden.


Leef jij nu voornamelijk met gevoelens van onzekerheid en angst en ben je gemotiveerd om dit te veranderen? Dan is hier een mooie oefening die je kunt doen om je zelfvertrouwen in no-time te vergroten.


Eindig of begin je dag met een korte mentale voorbereiding.


1. Ga rustig zitten met een rechte rug, schouders naar achteren, kin omhoog en adem rustig in en uit.

2. Zie jezelf vervolgens in gedachten de (volgende) dag SUCCESVOL doorlopen. Zelfs de grootste uitdagingen heb je helemaal onder controle en je straalt van de kracht en energie. Voeg tot slot ook kracht gevende woorden toe zoals: Ik kan dit! Let’s go! Easy!


Maak hier een dagelijks ritueel van en ik garandeer dat je het resultaat zult voelen en ook jij in de opwaartse spiraal van zelfvertrouwen terechtkomt. Probeer het eens voor 7 dagen en laat me weten hoe het ging.


Heb jij nog andere tips voor meer zelfvertrouwen? Deel ze in de opmerkingen.


Tot de volgende keer,


Ciao!

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page