top of page

De kracht van stemming

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

Hoe je je voelt is van ongekend belang voor de keuzes die je maakt. En de keuzes die je maakt bepalen de resultaten die je krijgt. Het leren beïnvloeden van je eigen stemming is daarom wellicht één van de meest cruciale vaardigheden (ja, dit kun je leren) om jouw doelen te realiseren.


Is het niet zo dat wanneer je angstig bent je compleet andere keuzes maakt dan wanneer je je zelfverzekerd voelt? Of dat wanneer je je liefdevol voelt je heel anders doet tegen je partner dan wanneer je chagrijnig bent? Je stemming bepaalt dus in grote mate hoe je reageert in elke situatie. Zou het dan niet nuttig zijn om je stemming bewust te kunnen beïnvloeden in plaats van je stemming te laten bepalen door omstandigheden waar je geen controle over hebt? Het goede nieuws is, dit kan!


In NLP (neuro-linguïstisch-programmeren) noemen ze behulpzame stemmingen ook wel hulpbronnen. Deze hulpbronnen zitten al in je! Iedereen heeft zichzelf namelijk wel eens zelfverzekerd, enthousiast of kalm gevoeld. De kunst is om deze hulpbronnen actief in jezelf op te roepen. Als je voor jezelf hebt bepaald hoe je je in een bepaalde situatie zou willen voelen geef ik hierbij twee tips om deze stemming op te roepen:


Tip 1: Neem de lichaamshouding aan die past bij de door jou gekozen stemming. Wil je je zelfverzekerd voelen? Neem dan een krachtige houding aan, rug recht, kin omhoog, schouders naar achteren. Adem ook op de manier die past bij die stemming. In het geval van zelfvertrouwen, adem langzaam diep in en uit. Voel hoe enkel het aanpassen van je fysiologie je stemming in een kwestie van seconden compleet kan veranderen.


Tip 2: Je kunt ook je gewenste stemming oproepen door in gedachten terug te gaan naar een moment dat je die stemming sterk hebt ervaren. Wil je je bijvoorbeeld ontspannen voelen, denk dan eens terug aan een moment dat je compleet ontspannen was. Leef jezelf zo goed mogelijk in in de herinnering en merk ook ditmaal op hoe je stemming in een kwestie van seconden verandert.


Simpel? Ja. Misschien wist je dit zelfs al. De vraag is, pas je het bewust toe? Ik had vroeger ook wel eens gehoord dat mijn lichaamshouding en gedachtes mijn stemming bepalen. Toch heb ik maar weinig met die kennis gedaan tot enige tijd geleden. Sindsdien pas ik dit steeds vaker in mijn leven toe en ben ik de waarde ervan meer en meer gaan waarderen. Dus, probeer het eens voor een dag. Ik denk dat je versteld zult staan over hoe goed je je voelt en wat je op een dag gedaan krijgt.


Veel plezier en succes!


Glenn154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page